Kako rizik pretvoriti u vlastitu prednost?

Kako rizik pretvoriti u vlastitu prednost?

Na što najprije pomislite kad čujete riječ rizik?

Na skok padobranom? Na pokretnje novog poslovnog projekta? Na širenje tvrtke? Na kupnju dionica? Na što god pomislili, osjetili ste istodobno i strah i uzbuđenje.

STRAH, što sve može poći po zlu, a UZBUĐENJE kad u obzir uzmete svu korist koju možete imati od povoljnog ishoda. Trik je u tome da o riziku razmišljate na pravi način i da ga okrenete u svoju korist. Mnogi smatraju da će se tako izložiti nepotrebnoj i opasnoj situaciji. No, izbjegavanje rizika neće vas spasiti od nevolja, niti će vam omogučiti lagan život.

Stvari, u biti najčešće ispadnu baš obrnuto.

To vam je poput parabole o majmunu: Majmun je ugledao orah u nekoj rupi i posegnuo za njim. Kad je stisnuo šaku, više nije mogao izvući ruku iz rupe. Bio je zarobljen. Nije se mogao osloboditi a da ne ispusti orah, ali ga nije htio ispustiti, budući se bojao da ne ostane bez njega.

Kako možete rizik okrenuti u svoju korist?

Nastojanje da se izbjegne rizik podsjeća na hvatanje za taj orah. Može vam se dogoditi da držeći se onoga što imate, vjerujete kako igrate na sigurno, a zapravo samo kočite svoj napredak. Želite li ostvariti svoje poslovne ciljeve, naravno da ćete morati riskirati. Kada birate, odnosno donosite odluke, RISKIRATE da izgubite, ali isto tako riskirate i da POBIJEDITE.

Kako smoći hrabrost za poduzimanje novih riskantnih koraka pogotovo sada? Odgovor se krije u dva pravila:

PRVO PRAVILO

Nisu sve situacije u životu jednako riskantne, bilo da se radi o biznisu ili privatnom životu. Kad se upuštate u nešto novo, razmotrite čimbenik opasnosti što bolje možete. Tu će vam pitanje „Što ako se dogodi to i to…….?“ jako puno pomoći da sagledate sve prepreke koje vam se mogu naći na putu.

Primjerice; „Što ako izgubim starog klijenta? Što ako ne dobijem nove klijente? Što ako se preselim u veći ured? Što ako kupim novi stroj, a ne koristim njegov potencijal maksimalno? Što ako mi počne padati profit? Što ako kasnim s plaćanjem doprinosa i poreza?

Ukoliko se sami ne možete sjetiti svih prepreka, pitajte svoje najbliže suradnike i prijatelje. Vidjet ćete i sami koliko vam mogu pomoći. Zatim za svako to pitanje pronađite najmanje 1 – 3 rješenja kako ih možete riješiti.

Zapitajte se kako možete uvećati svoje šanse za uspjeh, a potencijelne opasnosti svesti na najmanju moguću mjeru. Dobro razmislite o svemu, procijenite situaciju u koju se upuštate, držite pod nadzorom ono što možete i na što imate utjecaj i u skladu sa svim tim poduzimajte korake.

DRUGO PRAVILO

Najgori scenarij nakon izlaganja riziku i doživljavanja neuspjeha je rijetko onako strašan kao što ste se vi bojali da će biti. Obično se više fokusiramo na ono što smo napravili loše ili na ono u čemu nisu uspjeli nego na ono u čemu jesu. I zato se nemojte ograničavati usmjervanjem pozornosti na aspekte pothvata koji nisu bili uspješni. Umjesto toga, usredotočite se na ono što ste naučili iz toga i na prednosti koje bi vam kasnije mogle koristiti.

Uzmimo vaš posao za primjer. Svaki put kad zapošljavate neku osobu riskirate hoće li se ili neće uklopiti u vaš tim. Ili kad predlažete novi način i pristup nekom projektu. Zapravo svaki put kad prodrmate postojeći sustav naići ćete na optor. Većina ljudi ne voli promjene, osobito kad one podrazumijevaju nešto novo u čiji uspjeh nisu apsolutno sigurni.

Negativne posljedice se očituju vrlo brzo. Nezgodnim početkom za novog zaposlenika ili gunđanjem kolege iz tima koji ne želi prihvatiti nove metode rada. No, vi se držite svoga i imajte na umu da se računa samo krajnji ishod. Drugi će vas u početku kritizirati i napadati sa svih strana, no njihovi stavovi će se promijeniti onog trenutka kad se ispostavi da je sve ispalo dobro.

VJERUJTE SEBI I SVOM OSJEĆAJU

Ako ste sigurni da imate dobru zamiso ili ideju koja krije u sebi mnogo potencijala onda je vrijedna mogućeg rizika. Vjerujete svom predosjećaju i založite se za svoju zamisao. Na kraju krajeva ako vi nećete tko će onda? Nemojte se plašiti izlaganju rizika. Držite se ova dva pravila i preuzmite odgovornost za svoje inicijative. Sretno!

Ako trebate pomoć tu sam za vas. 

Izašao je i novi Vodič za poduzetnike koji žele više,  “Kako koristiti najnovije strategije u vođenju biznisa”. Možete ga besplatno skinuti u pdf formatu . To je moj doprinos društvenoj zajednici i svim poduzetnicima koji želi ostvarivati više od ovoga što trenutno ostvaruju.

Pratite me i na društvenim mrežama za dnevnu dozu znanja i
motivacije (FacebookYoutubeLinkedin, Instagram)

Za sva pitanja slobodno mi se obratite na 

Ostale blogove pogledajte ovdje.