Koliko ste spremni ulagati u sebe?

Koliko ste spremni ulagati u sebe?

 

Zašto poslovna edukacija?

Završili ste fakultet, možda magistrirali ili doktorirali, imate lijep posao i ok plaću… Međutim, zapeli ste nekako, informacije kao da prolaze mimo Vas, ne snalazite se s novim kolegama ili novim zadacima. Nije Vam jasno što se dogodilo.

Mnogi su se realizirali u svom području rada, postali uspješni i utjecajni i ako ih njihovi ljudi poštuju, pitaju se zašto bi nastavljali rasti?  Odgovor je jednostavan. Velika većina poduzetnika se suočava s opasnošću zadovoljstva sa statusom quo. Vaš rast određuje tko ste. Tko ste određuje uspjeh vaše tvrtke. Da bi vaša tvrtka stalno rasla i širila se, i vi morate stalno učiti.

Želite li biti uspješni, proučavajte uspjeh. Želite li biti sretni, proučavajte sreću. Želite li zarađivati novac, proučavajte stjecanje bogatstva. Oni koji sve to imaju nisu slučajno došli do toga. Prvo su učili, a zatim su primjenjivali stečeno znanje. Potraga za znanjem i novim vještinama jedna je od strategija za postizanje uspjeha i bogatstva.

Kolika je snaga u ideji da vrijeme provodite u dosljednoj, discipliniranoj i sadržajnoj potrazi za znanjem. No, kao i sve što vrijedi i ova ideja ima svoju cijenu. Njezino plaćanje zaustavlja neodlučne poduzetnike na njihovom putu da postanu izvrsni. Znanje traži ulaganje.

Na tri se vrste ulaganja trebate odlučiti:

  1. Edukacija: Prvo se morate oprostiti od određene količine novca za knjige, seminare, tečajeve, coaching. Potrošite novac da biste proširili svoje potencijale. Neograničene mogućnosti su u jamstvu koje vam pruža znanje.
  2. Vrijeme: Sljedeće ulaganje jest važnije od novca, a to je vrijeme. Ono je najdragocjenije. Nažalost, prečica nema. Vrijeme koje danas ulažete u svoj znanje razvoj i napredak višestruko će vam se vratiti.
  3. Trud: I na kraju, uz novac i vrijeme, u stjecanje znanja potrebno je uložiti i trud. Ozbiljno će učenje od vas tražiti puno više truda od površnog. U svemu što radite, bilo to učenje iz vlastitog iskustva, čitanje, pohađanje seminara, učenje od drugih, jačina uloženog truda imat će snažan učinak na količinu stečenog znanja.

Edukacija sa sobom poteže razvoj. Poduzetnici se moraju neprestano razvijati. Kao i kod financijskog planiranja kod kojeg ključno načelo glasi „prvo plati sebi“, uspješni poduzetnici osobnom razvoju i učenju posvećuju najmanje 10 posto vremena. Najvažnije u postizanju razvoja jest želja i spremnost na učenje.

Mnogi poduzetnici misle da se taj korak može preskočiti. Velika je razlika između iskustva razvoja i iskustva stagniranja. Ako samo godinu za godinom dolazite na posao i odrađujete dužnosti, to automatski ne znači da ste stekli iskustvo.

Nema “besplatnog” ručka

Neki pogrešno vjeruju da nakon postizanja cilja ( diplome, položaja, nagrade, priznanja) mogu stati. Uspješni poduzetnici ne mogu si priuštiti takav način razmišljanja. Onog dana u kojem prestanu rasti zatvaraju sve svoje mogućosti, a i mogućnosti svoje tvrtke. Zapamtite, kao i u prirodi, sve dok ste zeleni rastete, kad sazrijete, počinjete truliti.

Uspješni poduzetnici znaju da ono što ih je dovelo do rezultata i uspjeha neće ih na tome i zadržati. Ako ste bili uspješni u prošlosti, a ne radite ništa po pitanju napretka i rasta, čuvajte se. Ako vam ono što ste napravili jučer i dalje izgleda veliko, danas niste napravili mnogo. Sve što je u životu vrijedno plaćate cijenu.

Čuli ste za izreku „nema besplatnog ručka“. Kad se odlučite razvijati u određenom području pogledajte što to uključuje, te odlučno izdvojite novac i vrijeme za to.

Današnji poduzetnici su u mantri “nema stajanja”. Tko stane, drugi ga pregaze. Ne morate sad zamišljati nikakavu fizičku borbu, dovoljno je da Vas netko s boljom edukacijom, s više informacija pretekne u onom za što ste mislili do tada da ste prvaci.

Možda vas zanimaju i ove teme:

7 pravila za donošenje odluka

Kako povećati svoj prihod?