Što poduzetnika čini hrabrim?

Što poduzetnika čini hrabrim?

Siguran posao

Otvoriti firmu znači biti poduzetan. A poduzetništvo podrazumijeva određenu vrstu hrabrosti, drskosti da odbacite stare zlatne savjete “samo se ti zaposli negdje gdje je sigurno.”.

Jedna od važnih karakteristika uspješnih poduzetnika jest hrabrost: hrabrost da djelujete i idete prema ostvarenju svojih ciljeva unatoč strahu, sumnjama, preprekama, krizi, tuđim mišljenjima i sugestijama. Na putu od mjesta na kojem se nalazite do mjesta na kojem želite biti, morate se suočiti sa svojim strahovima jer strah je prirodan.

Kad god počinjete novi projekt, odlučite se za novi podhvata ili nešto riskirate, strah je obično prisutan. Nažalost, neki poduzetnici dopuštaju da ih strah spriječi u poduzimanju koraka koji su nužni za ostvarenje ciljeva. I uspješni poduzetnici osjećaju strah kao i svi ostali, no oni se bore protiv tog straha, nadvladavaju ga te postižu svoje ciljeve.

Još jedna važna stvar u vezi sa strahom jest da smo se mi, kao ljudski rod, razvili do te mjere da sad gotovo sve svoje strahove stvaramo sami. Razmišljamo o mogućim negativnim ishodima i posljedicama svake pojedine aktivnosti, fokusiramo se na moguće gubitke dok često zanemarujemo moguće pozitivne ishode te velike dobitke.

Budući da mi sami u svojoj glavi stvaramo negativne scenarije kojih se plašimo, mi smo ujedno i oni koji mogu zaustaviti strah i dovesti se u stanje jasnoće i mira suočavanjem sa stvarnim činjenicama, umjesto da se prepustimo mašti. Možemo odabrati biti razumni i hrabri.

Hrabrost je sposobnost ustrajnosti u aktivnostima čijih se ishoda bojite. Ukoliko nemate strahove, ukolike se ničega ne bojite, ne možete biti ni hrabri. Kada god vidite značajan napredak u nekoj firmi, veliku promjenu ili veliki uspjeh, znajte kako je njezin vlasnik, direktor ili manager u bližoj ili daljoj budućnosti donio hrabru odluku. Uspješni poduzetnici pobjeđuju svoje strahove te su uvijek spremni na rizik.

Kako razviti samopouzdanje i hrabrost?

Budući da sami stvaramo strahove, hrabrost počinje unutarnjom borbom. Svaki ispit s kojim se suočite kao poduzetnik počinje u vama. Bitno je naglasiti kako hrabrost nije odsutnost straha već je hrabrost suočiti se sa svojim strahovima. Hrabrost nam daje snagu da se udaljimo od poznatog, uobičajenog te se bacimo u nepoznato.

Hrabrost znači ispraviti stvari, a ne ih samo izgladiti. Veličina poduzetnika se ne mjeri po tome gdje on stoji u trenucima blagostanja, nego gdje je u trenucima izazova i nesuglasica.

Hrabrost je fokusirana na načela, a ne opažanja. Hrabra osoba, hrabar poduzetnik će zauzeti stav u trenutku neizvjesnosti, zastupat će svoja uvjerenja te biti uzor zaposlenicima i poslovnim suradnicima koji će ga zasigurno slijediti.

Hrabrošću započinjete i krećete se u bolju budućnost.

Ironija ljudskog roda je u tome da jednaku količinu straha izaziva preuzimanje rizika i izlazak iz zone ugode, kao i ostanak u zoni ugode.

Na Vama je odlučiti se koji strah ćete pobijediti. Oni koji ne preuzmu rizik najčešće brinu o beznačajnim stvarima te zaboravljaju one bitne. Ionako ćete svi morati prolaziti kroz strah i sumnje stoga je puno bolje i produktivnije da na kraju toga puta stoji željno isčekivani cilj i smisao.

Svaki put kad pogledate svom strahu u lice postajete malo snažniji, hrabriji te samopouzdaniji. Shvaćate da ukoliko ste uspješno prošli kroz jedno teško razdoblje, sigurno ćete preživjeti i nadolazeća.

Preispitajte sami sebe. Kakva ste vi osoba? Ostvarujete li svoje ciljeve? Kako se nosite s vlastitim strahom?  Prihvaćate li ga? Izlazite li svakoga dana izvan svoje zone ugode?

Hrabrost kao osobina nije nužno usađena u nas rođenjem, ona se može jačati i razvijati. Kako biste prevladali strah morate se suočiti se s njim. Možete vježbati hrabrost tako da učinite nešto što izlazi iz vaših dosadašnjih iskustava. Primjerice, održati govor pred velikim brojem slušatelja, otići na rafting, penjati se po stijenama, glumiti u predstavi i sl. Nije važno što, sve dok to od vas traži da se suočite sa nekom vrstom nelagode.

Također možete obaviti razgovor koji već dugo odlažete. Većina ljudi izbjegava voditi neugodan otvoren razgovor bilo sa zaposlenikom, poslovnim partnerom, klijentom. Ako ste i vi među njima dajte si zadatak da ćete taj razgovor obaviti ovaj tjedan, na točno određen datum. Govorite istinu i poštujte tu osobu, nemojte ju kritizirati ili vrijeđati. Pokušajte taj razgovor najprije proći s nekom Vama bliskom osobom kako biste prevladali strah od izgovaranja i oblikovanja samog sadržaja razgovora.

Ne bojte se napraviti veliki korak.

Ako u srcu znate da trebate nešto promijeniti sada je pravo vrijeme da to učinite, bez odgađanja. Ukoliko već duže vrijeme želite proširiti svoj posao, napraviti veliku promjenu ili nositi neobičan šešir – učinite to! Hrabar čin uglavnom donosi neočekivane pozitivne rezultate. Volja da nešto učinite rađa i hrabrost da to učinite.

Detaljno isplanirajte željenu aktivnost ili promjenu, držite se plana i razvit ćete sposobnost da to učinite, te time povećati svoje samopouzdanje i hrabrost. Dakle, usudite se i krenite. To je jedini pravi savjet koji će Vas učiniti dovoljno hrabrima da nešto učinite i donesete važne odluke.

Pročitajte još: Može li svatko pokrenuti vlastiti biznis