Držite li se dogovora?

Držite li se dogovora?

Koliko puta vam se dogodilo da ste nešto rekli da ćete učiniti, a onda ipak niste. Rekli ste samo zbog toga da ispunite formu, a zapravo niste niti namjeravali pridržavati se dogovorenog. Ili ste zaista imali namjeru to učiniti, a kada je došao taj trenutak svim silma ste se potrudili to izbjeći, tražeći hrpu izgovora i logički si objašnjavati kako to i nije tako važno baš sada. Ipak imate važnijeg posla.

Držanje dogovora je iznimno važno i u poduzetništvu. Kada date svoju riječ kupcu, klijentu ili poslovnom partneru da ćete robu isporučiti u dogovoreno vrijeme, da ćete reklamaciju riješiti u roku tri dana, da ćete ga nazvati tada i tada, gradite povjerenje, poštovanje i kredibilitet. Isto tako sve to gubite ne držite li se dogovora. Jednom izgubljeno povjerenje teško je ponovo steći.

Ako vas klijent mora zvati nekoliko puta uzastopce zbog neizvršavanja vašeg obećanja, prestaje vam vjerovati, počinju shvaćati da ne mogu računati na vas. Tada je vaš ugled, a i ugled vaše tvrtke narušen. Stvarni problem ne leži u tome što vi olako dajete i kršite svoju riječ, već u tome da ne shvaćate cijenu koju plaćate za to.

Poštujte druge kako biste poštivali sebe

Kad se ne pridržavate dogovora, plaćate i vanjsku i unutarnju cijenu. Vanjska cijena je gubitak klijenata, kupaca, poslovnih partnera i suradnika. Stvarate zbrku u vlastitom životu, a također i u životima onih koji ovise o tome da vi obavite određene stvari koje ste dogovorili.

A unutarnja cijena koju plaćate jest gubitak samopoštovanja, samouvažavanja i samopouzdanja. Osim što ste sklopili dogovor s drugima, također sklapate dogovor i sa samim sobom da ćete to učiniti. Kad ga ne ispunite, učite ne vjerovati samomu sebi. Gubite vjeru u svoje sposobnosti postizanja određenih rezultata i uspjeha. Slabite vlastiti osjećaj vrijednosti i osobne moći. Vjerujte, ne isplati se ne držati dogovora. Cijena je prevelika.

Prestanite obećavati nerealno

Kada osvijestite koliko je vaše samopoštovanje i čestitost doista važno prestanite sklapati lažne dogovore samo kako biste nekoga skinuli s grbače i riješili ga se privremeno. Nemojte sklapati dogovore za koje u startu znate da ih ne možete održati ili da ih ne možete održati u dogovorenom roku. Tada će vam ostati više vremena za one dogovore koje zaista želite održati i činit ćete sve što je potrebno da ih ispunite. Kada shvatite koliko je važno ispunjavati zadanu riječ bit ćete u stanju i realizirati je. Jednostavno se radi o tome da znate čega se odričete.

Osobna moć koju dobivate kada se pridržavate svojih dogovora je neprocjenjiva. Ukoliko želite više samopouzdanja, samopoštovanja, uvažavanja, pozitivne energije, ispunjavanje zadane riječi postat će vam još važnije. Isto tako ako želite zaslužiti više povjerenja i poštovanja drugih ljudi svoje ćete dogovore shvaćati puno ozbiljnije.

Dakle, sklapajte samo one dogovore koje namjeravate ispuniti. Pričekajte nekoliko trenutaka prije nego sklopite dogovor kako biste bili sigurni da to zaista želite učiniti. Provjerite sa samim sobom. Nemojte pristati na nešto zbog nekog drugog ili samo zato da zadovoljite formu. Pristanete li na takav dogovor, na kraju ćete ga prekršiti. Bilo bi dobro da zapišete svoje dogovore.

Koristite kalendar, planer ili računalo.

Jedan od razloga što se ne pridržavate dogovora jest da na mnoge i zaboravite zbog svakodnevih pritisaka i obveza koje imate. Zapišite ih i pregledavajte svoj popis svaki dan. Ukoliko saznate da zbog nekih drugih nepredviđenih stvari i razloga nećete biti u mogućnosti ispuniti dogovor javite prvom prilikom i ispričajte se te sklopite novi dogovor. Time pokazujete poštovanje prema tuđem vremenu i potrebama. Ujedno im dajete vremena da promijene i usklade svoj raspored i planove te da se organiziraju i ograniče svoju moguću štetu.

Ukoliko je šteta već nastala i ako je došlo do kršenja dogovora, preuzmite odgovornost, suočite se s posljedicama i odlučite hoćete li ponovo sklopiti isti dogovor ili ne.

Pročitajte još: Biti poduzetnik: Kako razmišljaju uspješni poduzetnici?