Poslovno savjetovanje: Tajna uspjeha u vlastitom biznisu

Biznis ima svoja pravila kao i sve ostalo. Ukoliko se držimo tih pravila svi možemo postati uspješni. Međutim, većina smatra da je za uspjeh u poduzetništvu najvažnije imati dobar proizvod ili uslugu. To nije dovoljno. Razlog zbog kojeg većina novih tvrtki ode u stečaj je upravo prevelika fokusiranost na proizvod ili uslugu, a zanemaruju ostale stvari koje su također važne. Statistike su neumoljive i pokazuju da 90% novih tvrtki propadne u prvih pet godina.

Svi koji imate vlastiti biznis znate da nema proizvoda kojeg netko neće pokušati oponašati i poboljšati. Nema usluge koju neće zamijeniti nova, još bolja, kvalitetnija, sofisticiranija. Nema tržišta kojeg neće pokušati osvojiti novi konkurenti. Da biste postali uspješan poduzetnik trebate raditi na razvoju poduzetničkih vještina neophodnih za izgradnju profitabilne tvrtke na temelju tih proizvoda ili usluga.

Treba vam poduzetnički know-how. Potrebno je napraviti reorganizaciju i posložiti strategije za razvoj kako biste povećali svoj prihod u manje od godinu dana te imali više slobodnog vremena.

To ćete moći učiniti ukoliko preispitate svoju viziju i misiju. Da li je ostala ista? Slijedite li svoje snove? Napravite mali check-in svoje tvrtke, naravno ukoliko želite svoje poslovanje podignuti na viši nivo. Pa krenimo redom.

Poslovna vizija

Na prvom je mjestu vizija. Vizija je glavni motor i pokretač cijele tvrtke. Stvaranje velike vizije ne zahtijeva ništa više vremena i energije od stvaranja male vizije. Razlika između uspješnih i neuspješnih poduzetnika je u tome što su uspješni poduzetnici jednostavno imali veću viziju. Svaka tvrtka, obrt i djelatnost mora imati svoju poslovnu viziju. Vizija se sastoji od vaših vrijednosti, svrhe i ciljeva. Sažmite svoju poslovnu viziju u jednu rečenicu i neka vas ona predstavlja u poslovnom svijetu i bude vaša vizit karta.

Na drugom je mjestu vođenje. Prvo trebate naučiti voditi sebe. Jar ako ne možete kontrolirati sebe, kako ćete onda uspješno voditi svoj tim? Vođenje je djelovanje, a ne položaj. Biti uspješan vođa znači prvo voditi sebe, a zatim i druge. Vođa treba biti uzor i primjerom pokazati što i kako. Značajke uspješnog lidera su: karakter, karizma, hrabrost, usmjerenost, slušanje, pozitivan stav, rješavanje problema, odgovornost, disciplina i spremnost na učenje.

Na trećem je mjestu tim. Da bi izgradio uspješan tim, lider treba graditi odnos sa svojim ljudima, ulagati u njihov razvoj, pomoći im i poticati ih da daju svoj maksimum.

Ako zaposlenici rastu znači da će i tvrtka rasti. Vaš zadatak je otkriti vrijednosti svakog člana svog tima i njihove vrijednosti integrirati u poslovnu viziju tvrtke.

Tako dobivate tim koji vas slijede zato što to žele i motivirani su, a ne rade za vas zato što moraju. To je velika razlika u motivaciji i razlog je da li ćete često mijenjati svoje zaposlenike ili će kod vas raditi sa zadovoljstvom.

Prodaja jednako profit

Na četvrtom se mjestu nalazi prodaja. Prodaja je najvažnija poduzetnička vještina. Ništa se ne događa dok se ne ostvari prodaja. Što vam vrijedi najbolji, najkvalitetniji proizvod ili usluga ukoliko je ne znate prodati? Prodaja je ključ za stvaranje profita. Jedino pitanje je – koliko ste dobri u prodaji? Osim prodajnih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina, morate imati jasan plan prodaje i mapu prodajnog procesa. Više o tome pročitajte u blogu Plan prodaje: najvažnije poslovne strategije koje morate znati.

Na petom se mjestu nalazi protok novca. Tvrtka mora biti likvidna i profitabilna. Upravljanje novcem je također vještina koja se uči. Biznis gotovo uvijek košta više nego što očekujete. I zbog toga planiranje novčanih tokova mora biti sastavni dio poslovnog plana. Mnoge uspješne tvrtke upadaju u krizu i odlaze u stečaj jer nisu dovoljno dobro isplanirale protok novca. Kad novca nema dovoljno, mijenja se fokus s biznisa na preživljavanje.

Tko su vaši idealni klijenti?

Na šestom se mjestu nalaze klijenti. Tko su vaši idealani klijenti? Kome se obraćate? Morate imati jasan profil svojih idealnih klijenta. Tko kupuje vaše proizvode ili usluge i zašto to kupuju? Poznavajući odgovor na ova dva pitanja vaša tvrtka će rasti. Razmislite koju vrijednost klijent dobiva u suradnji s vama?  Klijenti/kupci su većinom spremni platiti više ukoliko ponudite dovoljno vrijednosti za tu višu cijenu. Trebate ispuniti i nadići vrijednosti svojih klijenata.

Na sedmom su mjestu poslovni partneri. Ukoliko birate prosječne poslovne partnere imat ćete prosječnu tvrtku. Ako želite biti uspješni i najbolji, morate uzeti izvrsne poslovne partnere najbolje u svojoj branši.

U poslovne partnere spadaju odvjetnici, porezni savjetnici, financijski savjetnici, knjigovođe, računovođe, coachevi, mentori, treneri i poslovni savjetnici.

I tek na posljednjem mjestu, nalaze se proizvodi i usluge. To ne znači da proizvodi i usluge nisu važni i da u njih ne treba ulagati i usavršavati ih. Baš naprotiv, oni su jednako važni kao i ostale značajke. Poanta je da radite na usavršavanju svih poduzetničkih vještina i znanja.

Što ćete vi rasti i razvijati se kao osoba tako će rasti i vaša tvrtka. Uspješna tvrtka je uvijek odraz uspješne osobe.

I tek kada budete istovremeno radili i koristili sve ove elemente stvari će sjesti na svoje mjesto, povećat ćete svoj prihod i postati učinkovitiji u manje vremena.

Ukoliko vam treba pomoć u reorganizaciji vašeg biznisa kontaktirajte me na info@ingalalic.com

Saznajte sve o Poslovnoj Akademiji koju vodim za uspješne poduzetnike koji žele postići više.

Možda vas zanimaju i ove teme:

Što svaki poduzetnik treba znati ako želi povećati svoj prihod?

Kako svojim prodajnim tehnikama oduševiti i zadržati kupce?

Kako vam coaching tehnike mogu pomoći u motivaciji zaposlenika?

Ostale blogove pročitajte ovdje.

 

Pošaljite upit

Pošaljite upit i saznajte sve informacije koje vas zanimaju.

Kontakt

Usluge

Poslovno savjetovanje, trening 1 na 1 ili vas zanimaju radionice

Saznajte više